Populære mærkesager 2019

Unge vil have hårdere straffe og kortere skoledage.

Nyhed

Nu har mere end 80.000 unge valgt, hvad de vil kæmpe for i valgkampen op til skolevalget den 31. januar. Der er især tre mærkesager, som hitter hos fremtidens vælgere.

Siden statsminister Lars Løkke Rasmussen skød valgkampen for Skolevalg 2019 i gang den 13. januar, har mere end 80.000 unge fra 850 skoler landet over været i gang med at vælge de mærkesager, de er mest enige i. På førstepladsen er: ’Kortere skoledage i folkeskolen’, tæt forfulgt af ’Hårdere straf for vold og overgreb’ og på tredjepladsen ’Hæv afgiften på cigaretter’.

Mest populære mærkesager ved Skolevalg 2019

1.       Kortere skoledage i folkeskolen (13,0 pct.)  

2.       Hårdere straf for vold og overgreb (12,0 pct.)  

3.       Hæv afgiften på cigaretter (10,8 pct.)   

4.       Gør aktiv dødshjælp lovlig (8,0 pct.)   

5.       Lektiefri skoler (6,9 pct.)   

Eleverne har haft mulighed for at vælge mellem 24 mærkesager, der handler om alt fra legalisering af cannabis til afskaffelse af topskatten og omlægning til 100 pct. økologisk landbrug. Hver elev vælger tre forskellige mærkesager, som i den første uge af valgkampen er blevet diskuteret flittigt på hjemmesiden skolevalg.dk.

”Unge i dag er udmærket i stand til at sætte deres egen politiske dagsorden. Det vidner dette års valg af mærkesager om. De unge tager fat i emner, der påvirker deres dagligdag - skoleforhold, daglige trusler og vold samt personlig sundhed. Dermed tager de unge, der nu skal til at stemme ved Skolevalg 2019, de første vigtige skridt ind i demokratiets verden. De lærer, at der er sammenhæng mellem deres hverdag og de demokratiske procedurer og værdier. En oplevelse, der er specielt vigtig i en tid, hvor demokratiske idealer og den politiske interesse hos unge er på tilbagegang. Skolevalget åbner for politisk engagement, også med et konkret udgangspunkt i det nære. Det er vigtigt,” siger Johannes Andersen, lektor emeritus og samfundsforsker ved Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet.  

Eleverne laver valgkampagner for mærkesager
I den kommende uge skal eleverne tilrettelægge valgkampagner for deres mærkesager og dele dem på sociale medier for at skabe opmærksomhed og skaffe opbakning. I den tredje og sidste uge af valgkampen skrues der yderligere op for det realistiske element, når de ungdomspolitiske partier vælger de tre mærkesager, som vil udgøre fundamentet i deres valgprogram for Skolevalg 2019. De bliver præsenteret og diskuteret på valgmøder og debatter på skoler landet over, hvor repræsentanter fra alle opstillede partier til Folketinget deltager. Elevernes opgave bliver da at vurdere, hvilket parti der bedst repræsenterer deres holdning og som de derfor giver deres stemme ved valget den 31. januar.

Valgaften på Christiansborg
Den 31. januar går de mange tusinde skoleelever til stemmeurnerne på deres skoler kl. 12-15. Når stemmerne er talt op, bliver resultatet af valget afsløret ved en live-sending kl. 19-20 fra Landstingssalen på Christiansborg, hvor de ungdomspolitiske partier er samlet. Her vil Karen-Helene Hjort styre slagets gang med klip fra valgkampen og snak med politikere på Christiansborg. Udsendelsen vises på Folketingets tv-kanal, på ft.dk og på Folketingets Facebook-side.