Mærkesag

Kødfrie dage i offentlige institutioner

Vi skal indføre en kødfri dag i offentlige institutioner, så vi sætter vores kødforbrug ned og dermed skåner miljøet.

Mærkesag

Kødfrie dage i offentlige institutioner

Vi skal indføre en kødfri dag i offentlige institutioner, så vi sætter vores kødforbrug ned og dermed skåner miljøet.

Argumenter for mærkesagen

I takt med at verdens befolkning vokser sig større og større, skal der også produceres flere og flere fødevarer. Hvis vi fortsætter med at spise, som vi hidtil har gjort, vil en stor del af de fødevarer bestå af kød. Det er et stort klimaproblem, fordi produktionen af kødprodukter slider langt mere på klimaet end produktionen af plantebaserede produkter, bl.a. fordi der skal produceres store mængder foder til dyrene, og fordi dyrene udleder drivhusgasser, når de bøvser og prutter.

I Danmark har vi ifølge internationale opgørelser verdens højeste kødforbrug. Hver dansker spiser årligt over 100 kg kødprodukter. Det tal både kan og skal sættes ned, og derfor skal vi indføre en kødfri dag om ugen i offentlige institutioner såsom skoler og børnehaver og på kommunale arbejdspladser.

De har allerede indført lignende ordninger i Sverige, Norge og USA. Så hvorfor ikke også i Danmark, når vi på alle andre områder opfatter os selv som et grønt foregangsland? 

På den anden side

… er det måske ikke statens opgave at bestemme, om vi må spise kød eller ej. Hvis man indfører tvungne, kødfrie dage i offentlige institutioner, træffer man et valg på vegne af en stor del af befolkningen. Det valg skal måske hellere træffes af den enkelte selv? 

Fakta

Verdens befolkningstal er i dag ca. 7,3 milliarder mennesker. FN forventer, at det tal vokser til ca. 8,5 milliarder i 2030 og ca. 9,7 milliarder i 2050 (kilde: FN).

Studier har vist, at til produktionen af et kilo oksekød bruges der ca. 15.000 l vand. Til sammenligning bruges der ca. 1,5 l vand ved produktion af et kilo korn (kilde FN).

Kød og kødprodukter er de fødevarer, som giver det største klimaaftryk (klimapåvirkning i hele produktionskæden), efterfulgt af mælk, smør og ost. Det laveste klimaaftryk kommer fra plantebaserede fødevarer som frilandsgrøntsager, mel, gryn og brød (kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri). 

Læs mere:

  • Pjece fra organisationen Kødfri Mandag: “Genvej til et sundere og grønnere Danmark” (kilde: kødfrimandag.dk)

  • Artikel i Berlingske Tidende: “Danskerne spiser mindre kød” (kilde: b.dk)

Vi bruger cookies for at forbedre oplevelsen af skolevalg.dk. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du brug af cookies. Læs cookiepolitikken >