Mærkesag

Gratis bæredygtig mad i offentlige institutioner

Bæredygtig mad er godt for både børn og for klimaet.

Mærkesag

Gratis bæredygtig mad i offentlige institutioner

Bæredygtig mad er godt for både børn og for klimaet.

Argumenter for mærkesagen

En fornuftig kost er ekstremt vigtigt for både børn og voksne. Det er bare ikke alle, der har overskuddet eller pengene til at spise ordentligt hver dag.

Børn og unge, der spiser usundt eller slet ikke spiser morgenmad og frokost, bliver uoplagte og trætte. Det går ud over deres læring. Derfor er et gratis måltid mad en god måde at sørge for, at alle får i hvert fald ét godt måltid om dagen.

Desuden vil det være godt for klimaet, hvis flere spiser bæredygtig mad. Fødevareproduktion er nemlig en kæmpe synder i forhold til CO2-udledningen, der i høj grad er skyld i den globale opvarmning.

Der bruges store mængder vand, el og brændstof, før en grøntsag eller et stykke kød når tallerkenen. En importeret mango, der skal transporteres langt, belaster f.eks. klimaet mere end et dansk æble, fordi man bruger brændstof på transporten. Dygtige kokke i institutionerne kan mindske CO2-udledningen i kosten, uden at gå på kompromis med kvalitet og sundhed.

Det er kun godt, hvis flere får god og sund mad, og hvis vi passer på klimaet. Derfor skal vi indføre gratis bæredygtig mad i offentlige institutioner.

På den anden side …

Hvis staten skal servere gratis bærerdygtig mad i alle offentlige institutioner kommer det til at koste rigtig mange penge. Desuden er det ikke det offentliges ansvar, at eleverne får et ordentligt måltid hver dag, det er forældrenes. Forældrene skal sørge for, at deres børn får en sund og nærende madpakke. Staten skal ikke blande sig i hvad vi får at spise, hverken derhjemme eller i det offentlige rum.

https://www.altinget.dk/foedevarer/artikel/hvad-skal-vi-med-skolemad-politisk-uenighed-om-svin-ansvar-og-oekologi

https://www.alt.dk/boern/madpakker

Fakta

Op imod en fjerdedel af en gennemsnitsdanskers CO2-udledning stammer fra fødevareproduktionen. (Kilde: Videnskab.dk).

Forskning viser, at forældrenes uddannelsesniveau har betydning for barnets kostvaner. Jo lavere uddannelsesniveau hos forældrene, jo dårligere kost og jo flere sygedage hos barnet. (Kilde: Kost.dk).

Verdenssundhedsorganisationen WHO har anslået, at kosten er relateret til ca. 30 pct. af alle nyopståede kræfttilfælde i den industrialiserede verden. (Kilde: Sundhedsstyrelsen).

Læs mere

Infoside fra Miljø- og Fødevarestyrelsen: ”Morgenmad og mellemmåltid er vigtig for koncentrationen”

https://altomkost.dk/tips/til-maaltiderne/mellemmaaltider/morgenmad-og-mellemmaaltid-er-vigtig-for-koncentrationen/

Artikel fra TV 2 Nyheder: ”Danskerne splittet: Skal skole eller forældre stå for madpakken?”

http://livsstil.tv2.dk/2015-08-06-danskerne-splittet-skal-skole-eller-foraeldre-staa-for-madpakken

Debatindlæg på Altinget.dk: ”Forsker: Madpakker matcher ikke skolelivet anno 2018”

https://www.altinget.dk/foedevarer/artikel/forsker-madpakker-matcher-ikke-skolelivet-anno-2018

Artikel fra DR: ”Det er svært at spise bæredygtigt”

https://www.dr.dk/levnu/mad/det-er-svaert-spise-baeredygtigt

Vi bruger cookies for at forbedre oplevelsen af skolevalg.dk. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du brug af cookies. Læs cookiepolitikken >